Workshops Ronde 1

1: Focussen: een bijzondere vorm van luisteren-Jessica Delooz en Didier Van Lierde

Deze workshop is voor iedereen die wil kennismaken met de kracht van Focussen.
Via ervaringsgerichte oefeningen kan je ontdekken wat ‘echt’ luisteren naar jezelf, je lijf, of een ander, inhoudt en kan betekenen.
De belangrijkste elementen van de basishouding worden kort theoretisch besproken en spelenderwijs ervaren. Vanuit deze eigen ervaring zal duidelijk worden hoe verrijkend Focussen ook kan zijn in het omgaan met kinderen en jongeren.

Jessica Delooz is psychiater, systeempsychotherapeute en Focusing georiënteerd psychotherapeute. Zij is Focustrainer en Coördinator-in-opleiding.
Didier Van Lierde is psycholoog, cliëntgericht psychotherapeut en Focustrainer io. Beide zijn werkzaam in een privépraktijk ‘De Binnentuin’ in Boutersem, België; //www.binnentuinboutersem.be

2: Focussen met structureel gedissocieerde adolescenten; mijn ervaringen als psychotherapeut – Bart Santen

Gedissocieerde adolescenten worden beheerst door diffuse angst. Die angst blokkeert bewustwording van onderliggende trauma’s. Er ontbreekt toegang tot ‘de wijsheid van het lichaam’. Herstel van het ervaringsproces en verwerking van trauma’s wordt daardoor bemoeilijkt.
Deze presentatie laat -na kennismaking met de verschijningsvorm van structurele dissociatie- aan de hand van enkele behandelingen zien hoe verbale en beeldende interventies gebruikt kunnen worden om een therapeutisch proces in gang te zetten.

Bart Santen
Bart was cliëntgericht/experiëntieel kinder- en jeugdpsychotherapeut bij de GGZ Westelijk Noord-Brabant en docent dissociatie in postdoctorale opleidingen aan de Universiteit van Antwerpen. Hij is Professional Associate van The Internatinal Focusing Institute in New York en publiceerde over Focusing met kinderen en jeugdigen in Nederlandse en Engelstalige boeken en tijdschriften.
Voor vragen en contact: barts.anten@gmail.com

3: “Leren luisteren naar je eigen kompas”- Harriët Teeuw

Focusing integreren in een sociaal-emotionele weerbaarheidstraining op school.

In deze workshop gaan we de toegevoegde waarde ervaren van Focusing als vaardigheid in een SOVA of weerbaarheidstraining. Harriet laat in deze workshop een aantal bestaande voorbeelden zien. Voorbeelden van trainingen waar Focusing al is geïntegreerd zijn: School Focusproject en  “Omgaan met Jezelf en de Ander”.  Ook gaan we Focusoefeningen ervaren. Aan de hand van deze eigen ervaring komen we tot de essentie van Focusing en waarom deze onmisbaar is in een weerbaarheid programma. De workshop is toegankelijk voor ervaren focussers en deelnemers zonder Focuservaring.

Harriët Teeuw
Harriët is gecertificeerd Focustrainer en Focuscoördinator door The International Focusing Institute; vaktherapeut beeldend en eigenaar van “De Ruimte”, praktijk voor Focusing georiënteerde Beeldende therapie. www.deruimte-info.nl; bestuurslid  en secretaris van Stichting KinderFocussen, docent en oprichter van KinderFocusCentrum Nederland www.kinderfocuscentrumnederland.nl

4: De kracht van emotie (emotie regulatie bij jonge kinderen) – Carolien Rijkenberg

Emoties kunnen krachtig zijn. Kinderen zijn van nature energiek, meestal gaat het goed en soms slaat het om in groot verdriet. Van boos tot blij.
Hoe ondersteun je emoties bij jonge kinderen. Hoe kunnen kinderen zelf hun emoties, die specifieke, aandacht geven voor wat het nodig heeft (zelfregulatie).
Een kijkje vanuit een kinderdagverblijf hoe we handelen bij emoties en waarom wij actief Kinderfocussen toepassen met een schatkist aan diversiteit van materialen.
Ben je nieuwsgierig wat jouw emotie van jou nodig heeft?
Ik zie je graag op deze energieke reis.

Carolien Rijkenberg is : Kinderfocustrainer en oprichter van Kinderdagverblijf/Bso Telraam anno 1989 te Amsterdam en Bestuurslid van stichting Kinderfocussen. Zij Geeft Focustrainingen aan oa. Pedagogisch medewerkers, ouders. Zij geniet van het toepassen van Kinderfocussen bij coaching on the job en het focussen aan kinderen meegeven in de dagelijkse praktijk. www.kdvtelraam.nl